Het idee
Windpark in de gemeente Hardenberg
De gemeente Hardenberg heeft als doel om in 2030 minimaal 30% van het energieverbruik duurzaam op te wekken. Daarvoor is onder andere het gebruik van zonne- en windenergie nodig. De provincie Overijssel en de gemeente Hardenberg maakten afspraken over waar en hoeveel windenergie er binnen de gemeentegrenzen van Hardenberg kan worden opgewekt tot 2030. De locatie van Windpark Radewijkerbeek is gelegen in een gebied dat door de provincie Overijssel is aangewezen als voorkeursgebied voor windenergie. Dat betekent dat het gebied ruimtelijk gezien geschikt is voor de grootschalige opwek van windenergie. De provincie en gemeente spraken af dat er nog 201 GWh door windenergie mag worden opgewekt in de gemeente tot 2030. Dat zijn 10 tot 15 windmolens. Het beoogde Windpark Radewijkerbeek kan met 4 windmolens een aanzienlijke bijdrage leveren aan het behalen van deze doelstellingen.
De locatie
De locatie van het beoogde windpark bevindt zich ten noorden van de Radewijkerbeek, ten noorden van de grens met Duitsland. We zien hier op basis van vuistregels ruimte voor maximaal 4 windmolens. Het exacte aantal, de hoogte en de posities van de windmolens staan nog niet vast. Nader onderzoek naar bijvoorbeeld geluid, slagschaduw en ecologie zal dit moeten uitwijzen.
Geel omcirkeld het plangebied voor Windpark Radewijkerbeek
4 moderne windmolens
We zien ruimte voor maximaal 4 moderne windmolens in het plangebied. De uiteindelijke keuze van het aantal en de grootte zal mede afhankelijk zijn van de ruimtelijke onderzoeken die nog moeten worden uitgevoerd. Voor nu gaan we uit van windmolens met een ashoogte van maximaal 180 meter en een rotordiameter van maximaal 200 meter. Dat betekent dat een wiek maximaal 100 meter lang is en de tiphoogte - het bovenste puntje als een wiek rechtovereind staat - maximaal 280 meter zal zijn. Nader onderzoek naar bijvoorbeeld slagschaduw, geluid en ecologie, wijst uit wat de uiteindelijke afmetingen van de windmolens worden. Meer over het belang van de hoogte van een windmolen leest u hier.
Veel duurzame elektriciteit
Moderne windmolens wekken veel duurzame elektriciteit op. Vooral de wieklengte is hierbij belangrijk. Als de wieken van een windmolen namelijk twee keer zo lang worden, wekt de windmolen vier keer zoveel elektriciteit op. 4 moderne windmolens met een tiphoogte van 280 meter en een wieklengte van 100 meter kunnen samen ongeveer 120 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar opwekken. Dat is circa 35% van alle elektriciteit die jaarlijks in de gemeente Hardenberg verbruikt wordt.
Groter, maar niet meer effect op omgeving
We realiseren ons dat een moderne windmolen met een tiphoogte van 280 als hoog ervaren wordt. Toch betekent een grotere windmolen niet automatisch meer geluid of slagschaduw dan een kleinere. Ook draaien grotere windmolens langzamer rond en dat geeft een rustiger beeld. Over de beleving van hogere en lagere windmolens vindt u hier meer informatie. Regels voorkomen dat een grotere windmolen meer geluid en slagschaduw mag veroorzaken bij een woning dan een kleinere windmolen. Zo ontvangen woningen maximaal zes uur slagschaduw per jaar, ongeacht het aantal windmolens of het formaat. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over geluid en hier voor meer informatie over slagschaduw.
Moderne windmolens zijn efficiënter
We kiezen voor moderne windmolens met dergelijke afmetingen omdat ze aanzienlijk efficiënter zijn. Als de wieken van een windmolen twee keer zo lang worden, wekt deze vier keer zoveel elektriciteit op. Overal in het land bereiken windmolens inmiddels deze afmetingen. Dit is ingegeven door Rijksbeleid dat stuurt op veel duurzame energie tegen lage kosten. Door een flink hogere elektriciteitsproductie per windmolen daalt de kostprijs per opgewekte kilowattuur en wordt duurzame elektriciteit zo efficiënt mogelijk geproduceerd. Dat zorgt ervoor dat lagere windmolens inmiddels niet meer rendabel zijn.
Omgevingsproces
Windmolens veranderen het landschap en hebben daarmee effect op de omgeving. Dit roept mogelijk vragen op bij omwonenden uit die omgeving. We werken met een zorgvuldig proces dat bestaat uit informeren, met elkaar in gesprek gaan en meedenken. Zo geven we antwoord op vragen, werken we aan het verminderen van zorgen en maken we het plan beter. Dit is het omgevingsproces en de lengte daarvan bedraagt over het algemeen enkele jaren. In die tijd:
- Worden vele onderzoeken gedaan o.a. naar geluid, ecologie en slagschaduw;
- Informeren we de omgeving hierover en gaan in gesprek om het plan voor het windpark verder in te vullen;
- Ontwikkelen we bij voorkeur in samenwerking met bijvoorbeeld een lokale energiecoöperatie de mogelijkheden voor lokaal eigendom en andere vormen van financiële participatie.
Visualisaties windpark
Hieronder ziet u visualisaties van het windpark gemaakt vanaf verschillende posities in het gebied. De gebruikte windmolens in de visualisatie hebben een ashoogte van 180 meter en een rotordiameter van 200 meter. Dit betreft de maximale afmetingen en is indicatief. Wel hopen we u hiermee een realistisch beeld te geven hoe het beoogde windpark eruit kan komen te zien.